23.3.2015

VERKKOYMPÄRISTÖ: Verkon luominen

Lähiverkko on tietyllä alueella yhdistettyjen laitteiden luoma tiedon kulkuun kykenevä verkko. Lähiverkko ei tarvitse Internet-yhteyttä, koska laitteet ovat jo yhdistettyinä toisiinsa joko langallisesti (LAN), tai langattomasti (WLAN). Nykyaikana kodin lähiverkoissa on reititin, jonka kautta laitteet yhdistetään toisiinsa. Reitittimen tarkoitus on pitää huoli, ettei data törmäile, sekä kulkee haluttuun paikkaan.

Halutessasi voit kytkeä reitittimeen modeemin, jotta Internet-yhteys jakautuu kaikkiin laitteisiin. Useimmat tämänpäiväiset modeemit sisältävät sisäänrakennetun reitittimen.On myös olemassa virtuaalinen lähiverkko (VLAN), jossa laitteet yhdistyvät toisiinsa. Yhteys käyttäytyy kuin lähiverkko. Toisin kuin muut lähiverkot, tämä tapa vaatii aktiivisen Internet-yhteyden. Erittäin tuttu ohjelma tähän tarkoitukseen on LogMeIn Hamachi.

Vaihtoehtoisia tapoja fyysisen lähiverkon tekoon

  • Laitteiden kytkeminen renkaan muotoon. Kaikki laitteet ovat yhdeydessä toisiinsa. Liikenne kulkee aina samaan suuntaan, jotta datan törmäilyä ei tapahdu. Huono puoli tässä on se, että viive voi olla suurempi, koska tieto voi joutua kiertämään koko lähiverkon ennen määränpäähän saapumistaan.


  • Laitteiden kytkeminen yhteen pitkään kanavaan, jossa tieto kulkee kaikkiin suuntiin samanaikaisesti. Koska kaikki laitteet lähettävät dataa eri suuntiin, tapahtuu törmäyksiä, jotka hidastavat tiedon kulkua.

Muokattu 31.3.2015