31.8.2015

Työaseman asennus ja käyttöönotto: Etäneuvottelu ja etähallintaohjelmat

Etäneuvottelu tarkoittaa etäältä videolla keskustelemista. Tämä mahdollistaa sen, ettei neuvottelun osapuolien tarvitse liikkua suuria matkoja pelkästään tapaamisen takia.

Etäneuvotteluvälineet ovat taas sovelluksia, jotka mahdollistaa etäneuvottelun. Ne tarvitsevat Internet-yhteyden, mikin sekä mahdollisesti webbikameran.

Lista etäneuvotteluvälineistä

  • Ylivoimaisesti suosituin Skype, joka tulee nykyään Windows 10 mukana. Skype on täysin ilmainen ohjelma, joka avulla voit soittaa yhdelle tai useammalle henkilölle, ja keskustella webbikameran avulla reaaliaikaisesti. Yritykset käyttävät tätä ohjelmaa myös asiakaspalvelussa, sillä voit yhdistää puhelinnumerosi Skypeen.
  • Google Hangouts on uusi ohjelma, joka toimii kaikilla suurimmilla käyttöjärjestelmillä sekä älypuhelimilla. Skypen lailla Google Hangouts kykenee 2-10 osallistujan videopuheluihin.
  • TeamSpeak on pelkästään äänen jakamiseen tarkoitettu ohjelma, joka perustuu siihen, että yksi palvelin hostaa huoneita, joihin käyttäjät voivat liittyä. Huoneissa voi olla salasanoja, jottei haluamattomat pääse sisään. TeamSpeak-servereihin yhdistetään IPv4-osoitteilla ja vaatiessa salasanalla.
Etähallintaohjelmien tarkoitus on hallita toista tietokoneella toisella laitteella. IT-tuessa käytetään usein etähallintaa. Myös palvelimien hallinnassa etähallinta on välttämätöntä.

Lista etähallintaohjelmista
  • TeamViewer on kaikille suurimmille käyttöjärjestelmille ja älypuhelimille tehty ilmainen etähallintaohjelma, jota suuri osa yrityksistä käyttää. Ohjelmassa on graafinen käyttöliittymä ja kykenet näkemään kohteen työpöydän.
  • Chrome Remote Desktop on Googlen luoma Google Chromen lisäosa, jonka päätarkoituksena on ohjata toista laitetta älypuhelimella tai tietokoneella ilman ylimääräistä viivettä tai graafisia vikoja.
  • PuTTY on SSH-asiakasohjelma, jota käytetään usein Linux-palvelimien etähallinnassa. Tässä ohjelmassa ei ole graafista käyttöliittymää, vaan se toimii sovelluksen komentoriviltä. Kohteen työpöytää ei myöskään tässä ohjelmassa näe, mutta sillä saa silti kaiken tarvittavan tehtyä.